fbpx

Felmerült már valaha benned, hogy a marketingnek van bármi köze az önismerethez? Akár igen, akár nem – okkal olvasod ezt a bejegyzést, hiszen az önmunka az életed minden területére minden mélységben és minden távlatban kihat.

Mióta aktívan, mindennapi szinten dolgozom a wilberi és spiráldinamikai szintek marketinggel való fuzionálásával, egyre többször botlom bele abba a témakörbe, hogy egy adott országon vagy egy adott családon belül is különböző szintek dominálnak az embereknél, nem beszélve az életük során elszenvedett pszichés nehézségekről és az ezek folytán kialakult énvédő mechanizmusaikról. Ennél fogva egytől egyig máshogy működnek, máshogyan reagálnak (kifelé és egymásra is), máshogyan játszmáznak stb.

➡️ Az egyetlen szint, ahol kőkeményen technikai marketing, versenyzés és sokszor visszaélés történik, az a wilberi létra 5. szintje, spiráldinamikában a narancs szín. Itt van az az elszabadult (marketing)pokol, amiben jelenleg mindannyian részt veszünk, a piaci stand egyik vagy másik oldalán.
Itt aztán expertek vagyunk a célcsoportunk összes big datából kinyerhető adatából: tudjuk hány éves, hol él, kivel él, mit csinál online – és offline – , mindent tudunk a hobbijairól és az érdeklődési köreiről, hol és mit vásárol.
A probléma, hogy ezek alapján csupán virtuálisan összeállított profilokban gondolkodunk ezen a szinten és nem emberi kapcsolatokban. Valójában nem az a lényeg, hogy hasznára volt-e a termékünk/szolgáltatásunk az adott embernek, az a lényeg, hogy megvette és lehetőleg jöjjön és vásároljon még (bármilyen okból is).

black-friday-vasarlas-illusztracio-etikusmarketingeu-forras-internet
A Black Friday egy olyan horrorsztori, amely egyetlen napnak indult – aztán a profit reményében a szivárvány minden színében pompázva minden napra jut belőle.

A termékek és szolgáltatások legnagyobb része azonban az alacsonyabb szintű szükségleteket elégíti ki:

  • fiziológiai (pl. étel, ital, létbiztonság + modern életben olyan kényelmi eszközök, mint a higiéniai termékek és hát wifi, esküszöm, bármennyire is poén, pont annyira nem az),
  • biztonsági (lakóhely, munka) és
  • odatartozási és megbecsülési szükséglet (beilleszkedés, társadalom és csoport részévé válás, abban pozíció elérés).

Az 5. szintről értékesítünk az 1-2-3-4 szintek szükségleteinek kielégítéséhez. Miközben 5-ös szinten matematikai pontossággal leprofilozzuk a szokásaikat.

Ennek az anomáliának az a legjobb feloldása (szerintem) Te vagy, méghozzá úgy, hogy elkezdesz szintet lépni.
Az önismeret és az önmunka ugyanis olyan mértékű fejlődést tud véghezvinni, hogy egyrészt megismered önmagadban az alsóbb szintek működéseit (és ezáltal jobban rálátsz az alsóbb szintű szükségletekre is), eközben pedig segít 5-ről a 6-ra jutni (ugye milyen találó ez a mondás is?) 🤓
Ahol ráadásul már nem az lesz számodra fontos, hogy hogyan értékesíts minél többet, hanem sokkal inkább a kereslet-kínálat összehangolása válik céllá.
Ezen a szinten már a közösségben és a közösség által keresed a megoldást.