fbpx

2008 óta vagyok aktív a Facebookon, de még az IWIW korában kezdtem a közösségi médiával foglakozni, 2005-ben. Mondhatni végigkísértem a magyar közösségi média kommunikáció fejlődését az elmúlt 15 évben. Trendek jöttek-mentek, a felhasználói csoportok pedig a nagy nyitott térből egyre inkább szegmentálódni kezdtek, köszönhetően az egyre pontosabb algoritmusoknak. 

Én viszont változatlanul elvégzem az alábbi 5 rutinfeladatot minden egyes bejegyzésem posztolása előtt.

(1) Kiszedem a felesleges töltelékszavakat

Hétköznapi kommunikációnk során 3-5x több töltelékszót használunk a mondanivalónk árnyalására vagy a gondolati hiátusok kitöltésére, mint indokolt lenne. Írott szövegben ez sokkal feltűnőbb és bizony zavaróbb is.

Nos hiszen ezek amúgy is ugye … izé … csak megnehezítik az írott szöveg értelmézését, tehát mindenesetre érdemes talán valamennyivel kevesebbet használni belőlük.
(saját irónia 🙂 )

(2) Áttekintem a tiszta kommunikáció szabályai szerint

A tiszta kommunikáció 10+4 alapelvét Gánti Bence fogalmazta meg és azzal kapcsolataosan ad iránymutatást, hogyan tudjuk az elme számára legpontosabban értelmezhető és játszmamentes formába önteni a mondanivalónkat. Azt, ami a legigazabb módon bennünk történik. 

Ez a gyakorlatban a szöveg egyszerűsítését jelenti. 

A fenti – töltelékszavakkal kapcsolatos  játékos irónia például így hangzik tisza kommunikációs formában:

A töltelékszavak megnehezítik az írott szöveg értelmezését, érdemes kevesebbet használni belőlük. 

(3) Átnézem a helyesírást

Bevallom, diplomás magyartanárként is előfordul, hogy nyelvtani vagy nyelvhelyességi hibák kerülnek az írásaimba – általában egybeírás/különírás kérdésében vagy pedig kivételt képző esetekben. Ilyenkor az MTA online helyesírási szótárát hívom segítségül.
Hiszen nincs is kellemetlenebb, mint mikor hibásan megy ki egy poszt.  (habár az eredeti posztban végzett változtatások a megosztásokban is módosulnak, a printscreenek tovább terjedhetnek hibás formában.)  

ezt-a-harom-dolgot-minig-megcsinalom-a-kozossegi-media-posztokkal-etikusmarketingeu-forras-canvapontcom
Szoktad ellenőrizni a posztokat, amiket kiteszel Facebookra? (kép forrása: canva.com)

(4) Ellenőrzöm a szöveg tördelését

Nagyon csúnya tud lenni, amikor a szövegszerkesztőből másolt szöveg tördelése szétesik. Mielőtt kiengedném a posztot, átnézem, hogy minden bekezdés a helyén van-e, kötőjelek, elválasztások, zárójelek stb. 

(5) Hozzáadom a felhasznált kép forrását

Az online szellemi tulajdonjogok kidolgozását megelőzően sokan gondolták, hogy ami az interneten elérhető, az bárki számára ingyenesen felhasználható. Nos, ez nincs így és szerencsére már számos jogszabály védi még a bloggereket is attól, hogy a szellemi tartalmaikat megjelölés nélkül bárki közzétegye, akár sajátjaként hivatkozva rá. (aka. plagizáljon) 

A fotójognak külön (bonyolult) rendszere van, ezért én vagy saját fotókat használok, vagy pedig a Canva.com online felület ingyenes stockfotóit alkalmazom. 

Egyértelmű tulajdonjog esetében írásos engedélyt kérek a szerzőtől a felhasználásra.

Mindezek apróságoknak tűnhetnek, de bármelyik pont hiánya komoly lyukat üthet a hitelességünk és a belénk vetett bizalom hajóján. Ezt pedig szolgáltatóként, énmárkaként aligha engedhetjük meg magunknak, hiszen itt nincs termék, ami elvigye a “balhét”, a saját hitelességünkből élünk.