fbpx

Az “etikus” szó általános értelemben a józan, ésszerűen meghozott döntést jelenti. 
Eredetileg azonban a szókratészi filozófiából származtatjuk, amely sokkal mélyebb értelmezést ad ennek a fogalomnak. Átfogó szabályokat🚦ad az élethez, melyek belsőleg is kötelezik az embert, afelé a cél 🏁 felé haladva, hogy megtalálja a létezés értelmét.

Az etikus működés tehát egyfajta belső, morális drive.

Minden embernek gyökerétől és születésétől fogva megvan a saját morális bölcsessége az élethez és nem zsigeri tulajdonsága az ártás, a megtévesztés, a bántalmazás vagy a játszmázás. Ezek mind eltanult minták, énvédő mechanizmusok és viselkedésmintákkal történő visszaélések.

2017-ben, amikor elkezdtem az Integrál Akadémiát 👩‍🎓, az első csoportnapon a bemutatkozásomban elhangzott ez a mondat:
“Feszültség van bennem, mert azt hiszem, marketingesként átverem az embereket a mért szokásaik és működésük alapján.” 
Megszólalt bennem az a bizonyos belső hang 🔔. Hogy az ember egy önálló, szuverén, szabad és teremtő lény, akitől pont ezt a szabadságot vesszük el azáltal, hogy tudatosan az egyéni viselkedésükre célzunk és visszaélünk a pszichés működésükkel.

Nem sokkal később a tanulmányaim során találkoztam a “belső gyermek” fogalmával. A belső gyermekünk👶 az a 2-5 éves lelkiállapotunk, amelynek az elszenvedett hiányai nem múltak el nyomtalan a felnőtté válásunk során és ellenére. Itt vannak a mély és ösztönös reakcióink, a Maslow piramis első 3-4 hiánymotivált szintje (a megbecsülésig). A hiányok utólag kizárólag terápiás munkában tölthetők és meglétük fájdalommal, félelemmel, bizonytalansággal és kilátástalansággal jár.

Az ember ugyanis a túlélése érdekében ösztönösen biztonságra, szeretetre és valahová tartozásra vágyik, ennek hiányában pedig felerősödik a birtoklási vágy és projekció, azaz megpróbálja ezt a hiányt úgy pótolni, hogy tárgyakhoz, személyekhez, eredményekhez rendel számára pozitív (ám hamis) értelmet. Ezzel kapcsolatosan talán a legegyértelműbb példa a lájkokban mért szeretet és az önbecsülés ezen keresztüli mesterséges felépítése a közösségi médiában.🤳

EZEKNEK A HIÁNYOKNAK A FELISMERÉSÉN ÉS KIAKNÁZÁSÁN ALAPUL A KLASSZIKUS MARKETING. 
🤥

Mi alapján döntöm el tehát, hogy (ehhez képest) mi számít etikusnak?
Van 2 fontos markerem erre:
1️⃣ Tiszta kommunikáció. 
Azt mondani, ami van. Úgy, ahogy van. Sallangok és játszmázás nélkül.
2️⃣ A kommunikáció feltételezett hatása a befogadóra. Ha az nyomást, félelmet, szorongást, befolyásolást vagy bántalmazást vált(hat) ki, akkor egyértelműen nem etikus.

❗️Etikusan viselkedni szerintem azt jelenti: 
Megtisztelem a másik embert azzal, hogy meghagyom számára a döntés szabadságát.